مدیریت سیستم های اطلاعاتی (MIS)
مدیریت سیستم های اطلاعاتی (MIS) استفاد از تکنولوژي اطلاعات در پشتیبانی از فعالیت های تجاری و .. است . چون تجارت روز به روز متحول ميگردد و در اين ميان همواره افرادي با قدرت تحليل بالا و زاويه ديد و پيشينه تجاري مورد نياز هستند تا فرايندهاي تجاري را بارورتر کنند.
رشته تحصيلي مدیریت سیستم های اطلاعاتی در واقع براي آناني است که علاقه شديدي به کامپيوتر و تجارت دارند. وظيفه يک متخصص MIS کمک به يک سازمان است تا بتواند از سرمايهگذاري در تجهيزات و نيروي انساني و فرايندهاي تجاري حداکثر سود را کسب کند. اين فرآيند تجاري ممکن است شامل برنامهريزي و توسعه يک سيستم کامپيوتري جديد يا تعبيه و اعمال روشهاي نوين بمنظور توانمندسازي منابع سيستمهاي موجود و افزايش کاربري آنها باشد.
يکي از المانهاي بسيار مهم در زمينه کاري يک متخصص مدیریت سیستم های اطلاعاتی MIS توانايي تحليل نيازمنديها است که شامل مصاحبه با مشتريان به منظور تعيين اهداف سازماني ميباشد. با تعيين اهداف است که يک متخصص MIS قادر خواهد بود برآوردي از سختافزار و نرم افزار لازم جهت نيل به آن اهداف را ارائه دهد. اين فرد فرمهاي مشخصات, دياگرام فعاليتها و جداول سازماني برنامه نويسان کامپيوتري و … را تهيه ميکند تا بدان وسيله بتواند امور جاري را پيگيري نموده و در جهت خطايابي و رفع مشکلات سيستم با آنها همکاري نمايد.
دانشجویان اين رشته تحصيلي مدیریت سیستم های اطلاعاتی (Management Information Systems) نياز دارند تا بياموزند که چگونه نيازمنديهاي اطلاعاتي يک سازمان را تحليل کنند و سپس در صدد طراحي يک سيستم مديريت امور, مبتني بر کامپيوتر, در جهت رفع نيازمنديهاي تحليل شده برآيند, و در نهايت پيادهسازي و فرايند عملياتي سازي سيستم طراحي شده را راهبري نمايند.
برای توسعه يک سيستم اطلاعاتي که پاسخگوي نيازمنديهاي کاربران باشد, يک متخصص MIS بايستي با ساختار سازماني, اهداف تجاري, عمليات بازرگاني (شامل روالهاي کاري و چرخش اطلاعات ميان پروسه ها) و با چگونگي برقراري ارتباط موثر با کاربران آشنا بوده و بداند چگونه سيستمي طراحي کند که فعاليتهاي کاربر را تحت پوشش قرار دهد.
صاحب نظران مدیریت سیستم های اطلاعاتی MIS بايستي همواره در زمينه تکنولوژيهاي اطلاعاتي بهروز بوده, صاحب توانمنديهاي پايهاي تکنيکي باشد تا بتوانند در انتخاب تکنولوژي مناسب در جهت پيادهسازي سيستم کامپيوتري مورد نياز تصميم بگيرند. بدين منظور است که که رشته تحصيلي MIS ترکيبي است از دروس کامپيوتري و تجاري.
ارزش های بنیادی مدیریت سیستم های اطلاعاتی MIS
– دسترسی به اطلاعت درداخل وخارج سازمان به نحوکنترل شده
– خلاقیت وتوانمندی کارکنان امور سیستم های اطلاعاتی
– قابلیت اطمینان وامنیت برای جریان اطلاعاتی
– مشتری گرایی
اهداف بنیادی مدیریت سیستم های اطلاعاتی MIS
– بهبود توانمندی از جنبه های تکنولوژی،سازمانی ومنابع انسانی
– قابل دسترس نمودن مطالعات لازم ومرتبط
– کمک به ایجاد ارزش درکسب وکار
– به کارگیری تکنولوژی اطلاعات جهت تحقق اهداف عالی
مديريت سيستمهاي اطلاعاتي در مقابل مهندسي نرم افزار (علوم کامپيوتر)
مديريت سيستمهاي اطلاعاتي و مهندسي نرمافزار تا حدودي شبيه هستند, آنهم از اين نظر که دغدغه هردو استفاده از کامپيوتر در جهت حل مسائل است. اما تفاوتهاي مشخصي بين ايندو زمينه وجود دارد.
ویژگی های مدیریت سیستم های اطلاعاتی MIS
– برنامه ریزی دراز مدت ، مبتنی برمفهوم زیر سیستم ، انعطاف پذیری وسهولت استفاده ، مبتنی بر نیاز ، مدیریت گرا ، مدیریت محور ، حفظ یکپارچگی ، جریان های کاری رایج و …
علت های نیاز به مدیریت سیستم های اطلاعاتی MIS
– بهبود نظارت وکنترل
– بهبود وارتقای بهره وری
– بهبود ارائه ی خدمات
– بهبود عملکرد
– بهبود جریان اطلاعات
– بهبود وضیعت اقتصادی
وظایف مدیریت سیستم های اطلاعاتی MIS
شرح وظایف امور سیستم های اطلاعات مدیریت به صورت زیر است:
– فراهم آوری سیستم های مکانیزه واطلاعاتی مناسب
– امکان سنجی وبررسی های فنی ومالی
– انجام خدمات کامپیوتری برای سازمان
– همکاری بامراکز کامپیوتری درصنایع
– طراحی وطبقه بندی اطلاعات